Ülkelere Göre Yemek Kültürü
Hemen hemen her ülkenin kendine özgü bir mutfak ve yemek kültürü var. Kimi ülke mutfakları özgün olmakla birlikte Kimileri ise farklı ülke mutfaklarının etkisi altında kalmıştır.
Yemek Kültürü deyince aklınıza sadece yemek ve içecek çeşitleri gelmesin. Bir Ülkenin Yemek Kültürü Mutfakta kullanılan araç gereçlerden al da yemek setlerine, kullanılan kaşık-bıçaktan yemek pişirme yöntemlerine ve hatta sofra kurallarına hal ve hareketlere kadar pek çok etken o ülkenin Yemek Kültürünü oluşturur.
Hangi Ülkede Nelere dikkat etmelisiniz?
1. Tayland’da – Yemeği asla çatalla ağzınıza götürmeyin.
Bunun yerine, çatalı tabağınızdaki pilavı kaşığınıza doldurmak için kullanın. Tayland kültüründe çatal, yemeği plastik şeklindeki kaşığa doldurmak için kullanılır. Kuzey ve Kuzeydoğu Tayland yemeklerinin bazıları elle yenmektedir. Önünüze gelen lapa kıvamındaki pilavdan bunu elle yediklerini anlayabilirsiniz. Tabi kültüre ayak uydurmak adına yemeği elle yemek zorunda değilsiniz. Bunları bilginiz olması açısından burada bahsediyorum. 🙂 Pirinç bazlı olmayan garnitür tarzı yiyecekler çatalla yenebilir ama, geleneksel bir pirinç yemeğinde çubuk kullanmak adettendir.
2. Japonya’da – Çubuklarınızı asla pilavın içinde bırakmayın.
Her lokmadan sonra, çubuklar bitişik olarak yan bir şekilde tabağın kenarına masaya konulur. Çubukları tabağın içinde bırakmamaya özen gösterin. Eğer çubuk koyma yeri varsa orayı kullanabilirsiniz ama yoksa bu belirtilen yerden başka bir yer çok farklı anlamlar doğurabilir. Japonya’daki cenaze törenlerinde, ölen kişinin pilav tabağı tabutun önüne konur ve çubukları pilava dik olarak batırılmış şekilde konur. Tabak içinde bırakılan çubuklar karşınızdakine ölüyü çağrıştırabilir.
3. Ortadoğu, Hindistan ve Afrika’nın bazı ülkelerinde – Sol elinizle yemeyin.
Güney Hindistan’da bırakın sol elle yemeyi, tabağa bile sol elle dokunmayın. Çünkü özellikle Hint kültüründe sol el kirli işler için kullanılır. Hatta önemli bir belgeyi bile sol elle uzatmamanız yararınıza olur. Solaklar ne yapacak dediğinizi duyar gibiyim. Eh bu durumda yapacak birşey yok 🙂
4. Gürcistan Geleneksel Festivalinde – Şarabı yudum yudum içmek çok kaba bir harekettir.
Gürcülerin “Supra” dedikleri festivalde, şarap kadeh kaldırdıktan sonra tek yudumda içilir. Haliyle kadeh kaldırma seremonisini beklemeniz gerekir. O an gelince de şarabınızı tek yudumda bitirmelisiniz.
5. Meksika’da – Taco’yu çatal bıçakla yemeye kalkmayın.
Bezelye ve acı soslar üzerinize dökülecek diye korkuyor musunuz? Ama Meksikalılar da taco’yu çatal bıçakla yemenin aptalca göründüğünü düşünmekte. Hamburgeri çatalla yemiyorsanız -ki yemiyorsunuz- “taco”yu da kibar bir şekilde elle yemeniz gerekir.
6. İtalya’da – Kahveyi sadece öğleden önce için.
İtalya’da girdiğiniz kafe/barda turist olduğunuz anlaşılmasın istiyorsanız eğer bu bilgilere dikkat edin. Bazı İtalyanlar geç saatte içilen kahvenin mideyi bozacağına inanırlar. Bazıları ise kahvenin öğün yerine geçtiğini düşünür. İtalya’da kahvaltıda kahve yanında kruvasan yemek yaygındır. Ayrıca bir İtalyanın öğleden sonra 3′te kahve içtiğini görmezsiniz. Siz de öyle yapın ve turist damgası yemeyin.
7. İngiltere’de – Servisi hep sola doğru yapın ve Bishop of Norwich’i unutmayın.
Servisin soldan yapılmasının neden bu kadar önemli olduğu tam olarak bilinmiyor. Bazıları bunun denizcilikten gelen bir gelenek olduğunu söyler. Ama yine de sağdan servis yapmak büyük bir pot kırmanıza neden olur. Bir yemekteyken, şarap sürahisi sola doğru gitmiyorsa, servisi yapana, Bishop of Norwich’i tanıyormusun diye sorun. Tanıyorsa hatasını anlayıp soldan servise devam eder. Eğer tanımıyorum derse servisi yapan, ona şunu diyin: “Çok iyi bir adamdı ama soldan servis yapmayı hep unuturdu.” Size garip gelebilir ama bu İngiltere’de çok yaygın bir kullanımdır.
8. Fransa’da – Yemekten önce ekmek yemeyin.
Yemeğinizle birlikte ekmek yemenizde tabi ki bir problem yok. Özellikle yemekten sonraki peynir tabağınıza eşlik etmesi için ekmek yiyebilirsiniz. Bazı yerlerde ekmeği tabağa değil de masaya koymak uygunsuz olarak görülse de Fransa’da bu kabul edilebilir bir şeydir. Hatta tercih bile edilir.
9. Çin’de – Balığı döndürmeyin.
Bir yemekte balığın bir tarafını yedikten sonra hepimiz doğal olarak diğer yanını çeviririz. Ancak Çin’de özelikle Güney Çin veya Hong Kong’da iseniz bunu yapmayın. Buna Çince’de dao yue yani kötü şans denir. Ayrıca Çinliler için bu hareket balıkçı teknesinin alabora olacağı anlamına gelir.
10. İtalya’da – Pizzanıza parmesan peyniri istemeyin.
Çikolatalı mussonun üstüne jöle dökülemeyeceği gibi pizzaya parmesan dökmek de günah gibi görülür. Makarnaya da parmesan konulmaz. Roma’da mesela pecorino klasik peynirdir ve makarnalarda bu kullanılır. Sözün özü teklif edilmedikçe parmesan istemeyin.
11. Şili’de – Yemekteyken elinizle hiçbir şey yemeyin.
Burada diğer Güney Amerika ülkelerinde göreceğinizden daha fazla resmiyet görebilirsiniz. Her zaman çatal bıçak kullanın.
12. Kore’de – Yaşlı biri size içki ikram ettiğinde bardağı iki elinizle tutun.
Bu, Kore kültüründe yaşlılara saygı göstergesidir. Bardağı iki elinizle aldıktan sonra başınızı arkaya çevirip, kibar bir şekilde içecekten yudum alabilirsiniz. Yemek masasında da en yaşlı kişinin yemeğe başlaması beklenir ve benzer şekilde de o kişi sofradan kalkmadan diğer kişilerin yemekten kalkması ayıp olarak nitelendirilir.
13. Rusya’da – Votkayı reddetmeyin.
Rusya’da içecekler her zaman sek içilir ve hatta içine buz bile konmaz. İçki içerisine bir şey koymak, içeceğin saflığını kirletmek demektir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken şey ise, votka teklif edildiğinde kesinlikle içmek. Çünkü teklif, güvenin ve dostluğun işaretidir. İçkiyi reddetmek ise pek hoş karşılanmaz.
14. Orta Asya’da – Bedevilerle kahve içtiğinizde, kahve bitince fincanı sallayın.
Eğer fincanı sallamazsanız bedeviler kahveniz bitince size yeniden kahve doldurmaya çalışacaktır. Fincanı verirken 2-3 kere sağa sola sallamanız yeterli olacaktır.
15. Brezilya’da – Masa fişinizi akıllı kullanın.
Bir biftek restoranında garsonlar ellerinde et dilimleriyle gezer ve müşterilerin de masalarında fişler vardır. Garson geldiğinde eğer bir şey istiyorsanız fişinizin yeşil tarafı görünsün masanızda. Eğer başka bir şey istemiyorsanız da kırmızı tarafı. Et sürekli geleceği için yeşil tarafı üstte tutarken dikkatli olmak gerek. Hesap beklediğinizden daha kabarık gelebilir.
(Kaynak: TurizmTrend)