14.09.2016 - Yemek Kültürü - Yemek Tarifleri

Mersin’in Meşhur Yöresel yemekleri

Genelinde Mersin yemek kültürü acılı, ekşili ve baharatlı yiyeceklerden oluşuyor.Mersin’in neyi meşhur, Mersin’de ne yenir diye merak ediyorsanız,  tatmanızı önerdiğimiz lezzetler şöyle;

Bir Akdeniz şehri olması nedeniyle deniz ürünlerinin ve Akdeniz mutfağına ait yemeklerin çokça yer aldığı Mersin mutfağı aynı zamanda Güneydoğu mutfaklarından da etkilenmiştir. Bu nedenle Mersin mutfağında baharatlı, acılı ve ekşili yemeklere de sıklıkla rastlanır.

Mersin mutfağının en ünlü yemeği tantuni‘dir. Bunun yanı sıra Mersinle bütünleşmiş diğer iki tat ise cezerye ve irmikten yapılan ve Ramazan aylarında çok tüketilen kerebiç tatlısıdır.

Humus, batırık, Tarsus kebabı,Şark Köftesi Tarifi , Mersin balığı ızgarası, Mersin balığı tütsüsü, Mersin balığı yahnisi, içli köfte, bazlama, babagannuş, tatar çorbası, susamlı çorba, topalak çorbası, mahluta ve karakuş tatlısı,Kesme Hamur Tatlısı tatmanızı önerdiğimiz Mersin mutfağına ait diğer lezzetlerdir. Özel günlerde daha çok kavurma, peynir böreği, bişi, şeker helvası ve cibir ile ince ekmek pişiriliyor. Mut yöresinde Arapaşı çorbası geleneksel yemeklerin başında gelir. Yayıktan çıkan ve yağı alınan ayran biraz kaynatılınca beyaz bir tortu oluşur; işte bu tortu çökelektir. Çökeleği alman ayran suyu kaynatılmaya devam edilirse kahve renkli bir tortu daha oluşur, bu da çökelek ekşisidir. Bu yörede nar ekşisine renginden dolayı kara ekşi diyorlar. Kahvaltıların ve öğle yemeklerine bazlamasız oturulmaz. İçine çökelek, peynir, soğanlı kavurma, sivribiber ve domates konup yenir.

Yazın domatesle hazırlanan ve öğle yemeklerinde tek başına öğün olabilen batırık, Mersin mutfağının olmazsa olmazı. Çorbalardan kulak, topalak, maş ve yüzük çorbası ünlü. Dolaz, cızlama, övelemeç, çileme, topalak, tava kebabı, cezerye, tantuni, samsıra, heleş, mollaç, keşkek (yahnili ve yoğurtlu), palize, su helvası, pekmezli ekmek ve gaygana yöre mutfağının başlıca yemekleridir. Mersin mutfağında eskilere dayanan yemeklerden biri kavut. Kavut; tahıl kırması, un ve şekerle hazırlanıyor.

Beğendim
+1 Sevdim Hahaha Şaşırtıcı Üzücü Bu ne?
mersin mutfağımersin mutfak kültürüMersin SofrasıMersin YemekleriMersin'in Meşhur Yemekleri Mersin MutfağıMersinde ne yenirmersinin en ünlü yemeklerimersinin Meşhur Yemeklerimersinin ünlü yemeklerimersinin yöresel yemekleriMersin’in Meşhur Yöresel yemekleri
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
Bumerang - Yazarkafe